Férový perník

 Žákyně 7.A se měly ve výuce vaření dne 10.5.2012 co ohánět. Připravovaly totiž občerstvení na odpolední velkou akci, kdy přišli do ZŠ Sychrov oslavit myšlenky Fair-trade rodiče s dětmi.

Taky je recept na mamky, které děvčata upekla.

 

Recept na férový perník

Ingredience jsme pořídili v obchodě Fair-trade nebo u okolních hospodářů (kromě prášku do pečiva, ten je z běžné obchodní sítě)

1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek polohrubé

1 hrnek cukru

1 hrnek oleje

2 vejce

½ hrnku mléka

1 prášek do perníku

Špetka kakaa (či kávy)

Promixujeme, prošleháme ( vzduch je důležitý) a polotekuté těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme na 200°C asi 10-15 min, až okraje hnědnou.

Dobrou chuť přejí žáci 7.A, ZŠ Vsetín, Sychrov

 

Recept na férové kávové hromádky

Nejprve upečeme perník- viz výše, ale přidáme do něj med, asi tak 6 lžic. Perník nevyskočí a bude víc hutný. Po vychladnutí jej rozmačkáme a prolijeme kávou. Přidáme 2 vejce a lžičkami tvoříme hromádky, které klademe na plech. Krátce pečeme v troubě. Povrch hromádek je křupavý, uvnitř je měkká dobrá hmota. Mňam!

 

J. Ševčíková, vyučující

 

 

Comments are closed.